keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Mokkapalamuffinssit



Ohjeesta tulee 12 normaalikokoista muffinssia.

Taikina:
150 g      margariinia
1½ dl      sokeria
2            munaa
3½ dl      vehnäjauhoja
2 tl         leivinjauhetta
2 ½ rkl   kaakaojauhetta
1½ dl     maitoa

Kuorrute: 
50 g       margariinia
3 dl        tomusokeria
2 ½ rkl   kahvia
1 ½ rkl   kaakaojauhetta

Koristeluun:
Strösseleitä, suklaata, jne..

Vaahdota margariini ja sokeri. 
Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon kanssa.
Lusikoi taikina muffinivuokiin.

Paista 200 asteessa koosta riippuen 12-20 minuuttia.

Valmista kuorrute. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna liedellä sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Jäähdytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa, kunnes se paksuuntuu. 
Kuorrute saa olla huvin paksua, ettei se valu muffinssin päältä. 
Kaada/lusikoi kuorrutetta muffinssien päälle ja ripottele koristeeksi esim strösseleitä. 




torstai 21. helmikuuta 2013

Karjalanpiirakat

Perinteisiä karjalanpiirakoita! Mikä sen parempaa kuin lämpimät karjalanpiirakat kylmän maidon kera! 


Kuori:
2 dl      vettä
1 tl       suolaa
1½ dl    vehnäjauhoja
4 dl       ruisjauhoja

Täyte:
5 dl      vettä
3 dl      puuroriisiä
1 l        maitoa
1½ tl    suolaa
(1 rkl    voita)

Voiteluun:
2 dl      kiehuvaa vettä tai maitoa
50 g     voita

Keitä täytteeksi riisipuuro. Anna jäähtyä.
Sekoita vesi, suola sekä jauhot ja vaivaa notkeaksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 25-30 osaan.
Pyöritä palat tangoiksi ja painele ne litteiksi kakkaroiksi. Peitä muovilla.

Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Käytä runsaasti ruisjauhoja.
Pinoa kuoret limittäin pöydälle ja ripottele jauhoja väliin. Peitä muovilla, ettei taikina kuivu.

Levitä kuoret leivinpöydälle ja harjaa ylimääräiset jauhot pois molemmilta puolilta.
Levitä täytettä tasaiseksi kerrokseksi. Ummista piirakat poimuttamalla reuna sormin täytteen päälle.

Paista 275-100 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Kasta piirakat vesi/maito-voisekoseen ja pane ne kulhoon. Peitä leivinpaperilla sekä liinalla ja anna hautua pehmeiksi.

Tarjoile lämpimänä munavoin kanssa. 


tiistai 19. helmikuuta 2013

Täytetyt pullat


Tein ihania vanilja- ja vadelmatäytteisiä pullia. Vaniljapullien väliin tein perus vaniljakreemin
(1 osa vaniljakreemijauhetta ja 3 osaa kylmää vettä) ja vadelmapullien väliin laitoin paistonkestävää vadelmamarmeladia.

Pullataikina:

5 dl            maitoa tai vettä
50 g            hiivaa
2                kananmunaa
2 dl             sokeria
1 rkl            kardemummaa
1½ tl           suolaa
noin 1 kg     vehnäjauhoja (15-16 dl)
150g           rasvaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen.
Lisää munat, sokeri, mausteet ja suurin osa vehnäjauhoista. Jatka jauhojen lisäämistä
samalla kädellä tai koneella alustaen.
Lisää pehmeä tai sulatettu rasva ja lisää tarvittaessa jauhoja. Hyvin alustettu taikina on tasaista, kimmoisaa ja irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota liinan alla.
Leivo taikina pikkupulliksi, pitkoiksi jne.
Kohota, voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle.

Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuuttia.





tiistai 12. helmikuuta 2013

Dominot


Kaakaonmakuisia pikkuleipiä, joiden välissä on ihana vaniljainen kreemi. 
Ohjeesta tulee noin 30 kappaletta.

Taikina:
125 g      voita tai margariinia
1½ dl      sokeria
1             muna
3 dl         vehnäjauhoja
½ dl        kaakaaojauhetta
1 tl          leivinjauhetta
2 tl          vaniljasokeria

Täyte:
1 dl          sokeria
4 tl           perunajauhoja
1 3/4 dl    kuohukermaa
2              keltuaista
175g        voita
2 tl           vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. 
Vatkaa joukkoon muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä.
Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa tunnin ajan.

Ripottele pöydälle runsaasti vehnäjauhoja. Kauli taikina ohueksi levyksi.
Ota muotilla haluamasi muotoisia kuvioita. 
Nosta kuviot lastan avulla pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa noin 6-8 minuuttia. Anna jäähtä.

Sekoita sokeri ja perunajauhot kattilassa. Lisää joukkoon kuohukerma ja keltuaiset.
Kuumenna leidellä vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä.
Notkista voi vatkaimella. Lisää joukkoon kiisseli ja vaniljasokeri.
Vatkaa tasaiseksi.

Laita reilusti täytettä pikkuleivän päälle. Paina kanneksi toinen pikkuleipä.
Laita keksit jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.

Koristele haluamallasi tavalla esim. pikeerillä/ suklaalla.

SÄILYTÄ keksit jääkaapissa.




sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ruisleipä

Löysin niin hyvän näköisen ohjeen ruisvuokaleipään, että oli pakko kokeilla! 


Ruisvuokaleipä:
6 dl       kädenlämpöistä vettä
50 g      hiivaa
2 rkl     ruokaöljyä
2 rkl     tummaa siirappia
2 tl       suolaa
2 dl      ruisrouhetta/ leseitä
6 dl      vehnäjauhoja
6 dl      ruisjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
Lisää öljy, siirappi, suola, ruisrouheet tai -leseet ja sekoita.
Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa hetki.
Lisää ruisjauhoja vähitellen, jotta saat sopivan taikinan. (Taikina saa olla hieman löysempää, kun tekee vuokaleipää.)
Anna taikinan kohota liinan alla. 
Vaivaa kohonnesta taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile pitkulaiseksi leiväksi.
Nosta leivät kahteen voideltuun uunivuokaan ja anna kohota.
Paista leipiä 200 asteessa noin puoli tuntia. 

                                    * * *

Revittyjä ruispaloja leivinuunissa paistettuna.





lauantai 9. helmikuuta 2013

Fudge-leivokset


Ohje Kinuskikissa leipoo kirjasta.

Pohja:
200g     voita tai margariinia
1½ dl    sokeria
1           muna
4½ dl    vehnäjauhoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita joukkoon muna.
Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä.

Vuoraa reunallinen uunivuoka (n.20x30 cm) leivinpaperilla.
Levitä taikina pohjalle ja pistele taikinaan haarukalla reikiä.
Kypsennä 200 asteessa noin 13 minuuttia.

Täyte:
2 dl     kuohukermaa
100g   voita
2½ dl  sokeria
200g    maitosuklaata
3 dl     pähkinäsekoitusta
(esim. manteleita, pekaani ja hasselpähkinöitä)

Mittaa täytteen kerma, voi ja sokeri kattilaan.
Keitä sekoitellen 10 minuuttia.
Rouhi maitosuklaa sekä pähkinät ja lisää ne fudgeseokseen.
Kaada täyte pohjan päälle.
Anna jähmettyä jääkaapissa.


Nämä todella makeat fudgepalat kannattaa leikata pieniksi minileivoksiksi.


maanantai 4. helmikuuta 2013

Runebergin tortut


150 g       rasvaa
1½ dl       sokeria
2             munaa
1 dl         jauhettua mantelia (noin 50 g)
1½ dl      vehnäjauhoja
1½ dl      korppujauhoja
1 tl          leivinjauhetta
½ dl        kermaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Jaa taikina voideltuihin leivosvuokiin tai muffinivuokiin.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Koristeluun:
vadelmahilloa tai -marmeladia
1 dl             tomusokeria
noin ½ rkl    vettä

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja tee siitä lusikalla valuttaen
rengas jokaisen tortun pinnalle.
Aseta renkaan keskelle vadelmahilloa.

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta